AVSart Gallery
AVSart Gallery

Про галерею

Колекція

Виставки

Арт-вісті

Контакти
Головна  Контакти  Мапа сайту 

Новини

Головна / Арт-вісті / Новини / Рецензія «Друга Читача» на альбом Петра Бевзи

Рецензія «Друга Читача» на альбом Петра Бевзи

12 травня 2011

http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/10839/

Не «Ташеном» єдиним

Петро Бевза: Альбом. – К.: АВС-арт, 2011. – 288 с.: іл. – Серія «Імена».

У сучасному книговидавництві України склалася майже традиція: якщо й випускати у світ солідний художній альбом, то він має стосуватися або минувшини, або народного мистецтва й етнографії.

Серія художніх альбомів «Імена», започаткована галереєю «АВС-арт», обрала інше спрямування – вона представляє творчість наших сучасників, котрих уже зараз визнають класиками українського образотворчого мистецтва. Так у серії світ побачили альбоми одного з найяскравіших представників львівської школи живопису Бориса Буряка, майстра батального й історичного жанрів Феодосія Гуменюка, легенди андеграунду 1960-х Олега Мінька.

А нещодавно відбулася презентація альбому Петра Бевзи – живописця-інтелектуала, який представляє Україну у провідних галереях Європи та Сполучених Штатів, бере участь у міжнародних мистецьких проектах і сам є організатором численних арт-акцій.

У своїй творчості Бевза часто новий і навіть несподіваний, але завжди впізнаваний завдяки неповторній техніці й особливому творчому баченню, в якому поєдналося водночас ліричне й аналітичне, екстравертне й інтровертне. Можливо, саме тому живопис художника близький і зрозумілий багатьом – від «професіоналів» до «аматорів», від рафінованих естетів до звичайного глядача.

Петро Бевза працює великими серіями, кожна з яких – живописне дослідження нової теми. Це може бути як осмислення філософії Григорія Сковороди чи Сергія Кримського, так і мандрівка феодосійськими схилами або занурення в глибини Світового Океану. Під однією обкладинкою альбому на 280 сторінках, зібрано вичерпний візуальний ряд – це понад двадцятилітній творчий доробок художника, що супроводжується передмовою культуролога Миколи Скиби та ґрунтовною статтею доктора мистецтвознавства Ольги Лагутенко.

Структура книги розкриває морфологію творчого світу майстра та підпорядковує хронологічну послідовність живописних циклів, їхні формотворчі технічні характеристики. Чотири розділи альбому – «Краєвиди», «Реальність жінки», «Софійні символи буття», «Простори тяжіння» – відображають чотири основні аспекти творчої натури художника: ліричної, аналітичної, тактильної, синтетичної. Видання також містить інформативні матеріали про виставкову діяльність Петра Бевзи, біографічні та бібліографічні відомості.

Альбом живопису Петра Бевзи – універсальна книга, адже може стати чудовим путівником у світ сучасної образотворчості для шанувальників мистецтва, молодих художників, які мають бажання вчитися у класиків, та фахівців, що досліджують сучасну культуру. Зрештою, ця книга – один із нечисленних кроків до того, аби заповнити лакуну українського книжкового ринку, де сектор мистецьких видань майже повністю зайняли Росія, Італія та Німеччина, а українські імена представлено хіба що епізодично.

Марта Василів

Афіша

«ПРОСТІР ПЕРЕБУВАННЯ»22 квітня 2024

Персональна виставка одеського художника Дмитра Величка вперше презентується в Києві, що дає можливість поціновувачам мистецтва увійти в його авторський «Простір перебування», відзначений особливим світовідчуттям. Своїм нефігуративним композиціям Дмитро Величко свідомо не дає назви, запрошуючи глядача до співтворчості. Це спонукає замислитися про тотожності/подібності/відмінності в синонімічному ряді: простір буття, розташування, знаходження, присутності, перечікування…

Митці

Зелена Світлана Леонідівна Зелена Світлана Леонідівна
(нар. 17.11.1957 р.) м. Артемівськ Донецької області Закінчила Харківський художньо-промисловий інститут (1981). Педагоги з фаху – О. Хмельницький, І. Косарєв.