AVSart Gallery
AVSart Gallery

Про галерею

Колекція

Виставки

Арт-вісті

Контакти
Головна  Контакти  Мапа сайту 

Новини

Головна / Арт-вісті / Новини / Стаття про виставку Зеновія Флінти на Інтернет-ресурсі exhibitions.in.ua

Стаття про виставку Зеновія Флінти на Інтернет-ресурсі exhibitions.in.ua

23 лютого 2010

Виставка Зеновія Флінти в галереї «АВС-арт» (Київ, 23.02-16.03)
Опубликовал admin | Published: 16.02.2010




23 лютого – 16 березня галерея «АВС-арт» презентує виставку Зеновія Флінти (1935-1988).

Зеновій Флінта – це метр, без якого важко уявити львівське мистецтво, центральна постать серед львівських керамістів, живописців та педагогів. Цей неперевершений живописець, графік, майстер кераміки формувався в часи хрущовської відлиги, коли художники мали змогу експериментувати з формою та змістом, а не лише створювати портрети Леніна. Зеновію Флінті пощастило з викладачами: адже Роман Сельський та Карло Звіринський провели його у світ формального вільнодумства світового мистецтва ХХ століття, і насамперед «краківської» та «паризької» малярських шкіл. Флінта став одним із найактивніших адептів «науки Звіринського» і захоплено засвоював європейський досвід, «приміряючи» на своє творче его манери і прийоми класиків, насамперед – Поля Сезанна.



В малярських пошуках Зеновій Флінта надавав перевагу пастелі й темперній техніці, вишуканому рисунку. В кераміці особливу увагу приділяв досягненню на площині неповторних живописно-графічних ефектів. Незалежно від використаних матеріалів у його творчості завжди панували органічна єдність кольору і пластики, атмосфера чистих почуттів, пріоритети спокою і добра.



На жаль, життя майстра обірвалося на 53-му році, в час творчого розквіту. Малярство та кераміка митця, представлені в галереї «АВС-арт», – це змога зануритися в дивовижний світ львівського художника, котрий немовби випереджав свій час, стираючи межі між засобами художнього виразу та застосуванням різноманітних матеріалів.

    Хочу говорити правду, котрої не знаю, але котру шукаю.

    Зеновій Флінта

Про автора:
Зеновій Флінта народився 1 вересня 1935 р. на Тернопільщині. 1959 р. закінчив відділ декоративного розпису Львівського училища прикладного мистецтва ім. І.Труша. У 1959-1965 рр. навчався на відділі художньої кераміки у Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва. Із 1965 р. працював тут викладачем. У 1968 р. проходив стажування у Варшавській, Краківській і Вроцлавській мистецьких академіях. Із 1971 р. очолював секцію декоративно-вжиткового мистецтва Львівського відділення Спілки художників УРСР. Став учасником, а згодом організатором відомих виставок «Львівська кераміка», які позначили нові можливості традиційного мистецтва. На Міжнародній бієнале художньої кераміки у Фаенці (Італія, 1974) праці З.Флінти були відзначені почесним дипломом. Його живописні полотна експонувалися на численних виставках в Україні і за кордоном. Групові виставки З.Флінти, О.Мінька та Л.Медвідя стали помітним явищем мистецтва початку 1980-х рр. і почергово відбулися у Львові, Вільнюсі та Києві. 1987 р. художник одержав почесне звання заслуженого художника УРСР.

Відкриття виставки Зеновія Флінти 23 лютого о 18:00

http://exhibitions.in.ua/2010/02/659/

Афіша

«СІРА ПЕЙНА»19 березня 2024

«Сіра Пейна» – нова виставка живопису й графіки Анатолія Дністрового, названа, як і його нова повість «Сіра Пейна» (К.: Віхола, 2023. – 208 с.), що презентуватиметься в рамках події 13 квітня. Колір Payne’s grey, інспірований палітрою англійського художника Вільяма Пейна, добре відомий серед живописців і акварелістів – він відзначається темною глибиною з металево-синім відтінком.

Митці

Романщак Віктор Андрійович Романщак Віктор Андрійович
Народився 1946 року в м. Констанца (Румунія). Закінчив Республіканську художню школу ім. Т. Шевченка (1957-1964), Київський державний художній інститут (1964-1970). Викладачі – Т. Яблонська (майстерня монументального живопису). Член НСХУ (1977). Працює в галузях монументального та станкового живопису, вжиткового мистецтва (гобелен).